Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


“HERKES KENDİ İŞİNİ YAPACAK!”
Son günlerde düzenlenen kermesler, Ticaret Odasını ve diğer Oda başkanlarını harekete geçirdi.

“HERKES KENDİ İŞİNİ YAPACAK!”



Son günlerde düzenlenen kermesler, Ticaret Odasını ve diğer Oda başkanlarını harekete geçirdi.

Düzenlenen kermeslerin, gıda sektörüyle vergi mükellefi olan esnafları zor duruma düşürdüğünü söyleyen Ticaret Odası Başkanı Durmuş Zor, kermeslere karşı olmadıklarını, fakat kermes düzenleyen kurumların bu faaliyetlerini kendi çatıları altında gerçekleştirmelerinin daha uygun olacağını vurguladı. Herkesin kendi işini yapması gerektiğini belirten Zor, şöyle devam etti;

 

“Her ay bir meslek grubumuzla toplantı yaptık. Bu zamana kadar hep Ticaret Odası konuştu ve sizi hiç dinlemedik. Bundan sonra sözü size bırakıyoruz. Sorunlarınızı ve şikayetlerinizi dinliyoruz. Bu hafta da 5. meslek grubumuz olan gıda grubuyla toplantı yaptık.

Bu toplantıları artık son dönemde haftalık yapmayı düşünüyoruz. Bundan sonra haziran ayından itibaren, ramazan ayı itibari ile bütün meslek gruplarımızı bitirmeyi düşünüyoruz. Bunun akabinde, bütün üyelerimiz ile birlikte ramazana ayında bir iftar vererek bu sezonu kapatmış olacağız.

Gıda maddeleri Başkanı Orhan Okuyan ve Turizm Derneği Başkanımız Adnan Sobi bizlere destek vererek bu konuda görüş ve değerlendirmelerde bulunmamıza yardımcı oldular.

Son günlerde malumunuz olduğu üzere, yapılan kermesler dikkat çekmekte. Ben prensip olarak, hayır kurumlarının devam etmesinden yanayım. Okullarımız, camilerimiz, dernek ve vakıflarımız devam edecekler ama, şunu da bileceğiz ki, herkes kendi işini yapacak!

Yani, galericiler emlakçılık yapmaya kalkışırlarsa, emlâkçılar başka işe kalkışırlarsa ya da okullarımız düğün salonu olarak kullanılmaya kalkışılırsa, o zaman vergi mükellefi olan, orada işçi çalıştıran, devlete katkı sağlayan iş adamlarının durumu ne olacak?

Yapılan kermesler en iyi niyetle yapılmış faaliyetlerdir. Ancak, birine rakip olma, birilerinin ekmeğiyle, rızkıyla oynamak yerine başka bir teklif getiriyoruz. Eğer, kermes bir okul adına yapılıyorsa, okulun bahçesinde yapılabilir bu kermesler. Ya da, bir cami ve Kuran Kursu yararına yapılıyorsa da, o kursun avlusunda yapılabilir.

Şehrin herhangi bir semtinde lokal olarak yapılmasını uygun bulmadığımız gibi, son günlerde yapıldığı gibi Orta Çarşı’da yapılması da uygun değildir. Madem bu faaliyetlerin yapılması gerekiyor, o zaman o kurumun kendine ait olan bahçe veya avlusunda yapılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz.

Biz yine gidelim destek verelim. Ama diğer türlü, Ünyeli işadamlarımız gücünü Ünyeliklerden alıyorlar. İşadamlarımız da ticaretini yapmak durumundalar.

Örneğin, çocuklarımızın sportif faaliyetlerini gerçekleştirmek için yapılan salonların yarı fiyata kazanç sağlanmak amacıyla düğünlere kiraya verilmesi, vergisini ödemeye tabi olan düğün salonu sahiplerine rakip olması haksız rekabeti ortaya çıkarır.

Oda başkanlarımız ile birlikte gıda maddeleri konusunda tartışacağız ve birlikte ortak hareket edeceğiz. Gerekirse konuyla ilgili Kaymakamımızı ve Belediye Başkanımızı da ziyaret edeceğiz.

“KARŞI DEĞİLİZ, AMACININ DIŞINA ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Kermese karşı olmadıklarını belirten Turizm Derneği Başkanı Adnan Sobi, kermeslere karşı olmadıklarını , fakat düzenlenen kermeslerin düzenleyen kurumların kendi çatıları altında gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Sobi, “Kermesler bizim manevi değerimizdir. Buna hiç kimsenin itirazı olamaz.  Çünkü bu bizim maneviyatımızda var. Fakat, biz istiyoruz ki, sektör olarak içinde bulunduğu konumdan dolayı vergi veren, kirasıyla birlikte yükümlülük altında bulunan esnaflarımız maalesef zarar görmekte.  Hem lokanta kapsamında, hem turizm kapsamında bulunan esnaflarımız var.

Bu kermeslerde kimse zarar görsün istemiyoruz. Bu durumda kesinlikle art niyet aramıyoruz.

Kermeslerimizi birlikte yaşatalım istiyoruz.

Bu konuyla ilgili detay bir çalışma yaptık. Kermesler insanların yararınadır. Düzenleyen kişilerin istediği yerde değil, amacına uygun hangi çatı için yapılıyorsa, o çatının sosyal donatıları içerisinde yapılmasını daha makul ve daha mantıklı görüyoruz ki, buna da kimsenin itiraz edeceğini düşünmüyoruz. O yüzden işletmeler adına çalıştıran işçiye ve çalışan esnafa saygı duymak adına, emeğe saygı duymak adına bu kermeslerin o çatılar altında yapılmasını ve gerekirse de biz dernek olarak da gereken desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum. Bu konuda gereken hassasiyetimizi dile getirmek istedik. Kesinlikle kermese karşı değiliz, sadece amacın dışına çıkıldığını düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu. Haber/ Meral Korkmaz

 

 

 

 

 




Bu haber 2792 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI