Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


Gümüş’ten, Üniversite adaylarına altın tavsiyeler
Ünye Fem Dershanesi Rehberlik Servisi bölüm öğretmeni Yüksel Gümüş, YGS’ye giren, LYS adaylarına ve onlarında velilerine önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Gümüş’ten, Üniversite adaylarına altın tavsiyeler



Ünye Fem Dershanesi Rehberlik Servisi bölüm öğretmeni Yüksel Gümüş, YGS’ye giren, LYS adaylarına ve onlarında velilerine önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Gümüş, YGS ve LYS sınavlarının birbirlerine etkilerine, bu sınavların önemine, birbirine sağladıkları katma değerine ve başarı sağlamanın tiolarını verdi. Gümüş İpekyolu Gazetemize yapmış olduğu açıklamasında YGS öğrencinin sınavı kazanması için tek başına belirleyici mi? sorusuna; Sadece YGS puanı ile tercih yapacak olanlar için belirleyiciliği yüksek tabi buna OÖBP (orta öğretim başarı puanı) ekleniyor. Ancak LYS puanı ile tercih yapacak olanlar için tek başına belirleyici değil esas belirleyici olan LYS’dir

YGS’nin LYS’ ye etkisi ne kadardır? YGS’nin LYS’ye %40 oranında etkisi oluyor. Ancak bu sadece bütün soruları yapan öğrenci için mümkün. Çünkü YGS’de net yapma oranı düştükçe LYS’ye katkı oranı da düşecektir. Örneğin: MF-3 tercihi yapmayı düşünen bir öğrenci YGS’de sosyal bilimler testinden hiç soru yapmadıysa % 7’lik katkıyı alamayacak toplamda YGS’nin etkisi %33 olacaktır.

LYS’de öğrenciler daha başarılı olmak için hangi derslere ağırlık vermeli? Her öğrenci tercih

edeceği alanı belirleyerek çalışmalarını ona göre belirlerlerse daha başarılı olurlar. Bölümlere göre derslerin puan değerleri değişmektedir. Mesela tıp fakültesi için en fazla puan değerine sahip olan ders biyolojidir.

Sınava giren öğrenci sayısının fazla olması rekabeti nasıl etkiliyor? Bu yıl YGS’ye başvuran

öğrenci sayısı 1 milyon 950 bin 163 kişi başvurdu. Tabi bu sınavlar sıralama sınavları olduğundan kontenjanlara yerleştirmelerde başarı sıraları oldukça önemlidir. 1 puanla yerine göre 2 bin yerine göre 8 bin kişi geçilmektedir. Bundan dolayı öğrencilerin doğru yaptıkları 1 soru bile çok önemlidir. Diğer yandan öğrenciler tercihlerinde gelecek vadeden bölümleri bulundurmasından dolayı büyük yarış ortamı oluşmaktadır. Mesela: 2013 verilerine göre, 103 kontenjanı olan Gaziantep hukuk fakültesini 7338 kişi, 41 kontenjanı olan Muğla üniversitesi rehberlik ve psikolojik danışma bölümünü 11004 kişi tercihte bulunmuş.

LYS nasıl bir sınav öğrenciler nelere dikkat etmesi gerekir? LYS öğrencilerin daha çok bilgi

düzeyini ölçmeye çalışan bir sınav. Bu nedenle öğrencilerin çalışmalarının karşılığını daha fazla alabileceği bir sınav bunun yanı sıra soru sayısının daha fazla olduğu ve öğrencilerin zaman sorunu da yaşamayacaklarını düşünüyorum. Bu yönüyle de YGS ile karıştırılmaması gerekir.

LYS ‘ye kadar kalan süreyi öğrenciler nasıl değerlendirmelidir? Öncelikle öğrencilerimiz kalan zamanın verimli bir şekilde değerlendirmesi için plan ve program hazırlaması gerekir. LYS konularının neler olduğunu belirleyip ona göre çalışma programı hazırlamaları gerekir. Ayrıca YGS ile ortak olan konular tekrar edilmelidir. Öğrenciler şunu bilmeli ki kalan sürede çalışmaya devam edenler istedikleri yerleri kazanmaları mümkün olacaktır.

LYS netlerini ve başarılarını artırmak için öğrencilere neler tavsiye edersiniz? Daha önceki

yıllardaki üniversite hazırlık sınav sorularını mutlaka çözmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü çıkmış soruların çıkacak olan sorularla benzerlik göstermesi mümkündür. Ayrıca deneme sınavları çözmeleri de oldukça fayda sağlayacaktır.

ÖSYM’nin LYS ile ilgili yaptığı önemli gördüğünüz değişiklikler var mı? 24 Nisan 2014 tarihinde yapılan bir duyuru var. Bunu paylaşmak isterim. Şöyle 2013-2014 öğretim yılında öğrenci alımı durdurulan Eğitim Fakültelerinin aşağıda yer alan ortaöğretim alan öğretmenliği programlarına, programların karşısında belirtilen puan türlerinde, 2014-2015 öğretim yılından itibaren Yükseköğretim Genel Kurulunun 17.04.2014 tarihli kararı ile öğrenci alınacaktır.” Diyerek öğrencilere ve onların velilerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Öğretmenlik Programları Puan Türü

Biyoloji Öğretmenliği MF-2

 

Coğrafya Öğretmenliği TS-1

Felsefe Grubu Öğretmenliği TM-3

Fizik Öğretmenliği MF-2

Kimya Öğretmenliği YGS-2

Matematik Öğretmenliği MF-1

Tarih Öğretmenliği TS-2

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği TS-2

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda YGS puan türü ile öğrenci alacağı duyurulan Turizm Fakültelerinin Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları (M.T.O.K.) için kontenjan ayrılan programlarına, 2014-ÖSYS’de Yükseköğretim Kurulunun yeni kararı doğrultusunda programların genel kontenjanına ait LYS puanı ile öğrenci alınacaktır.

 

Turizm Fakültesi Programı Puan Türü

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) TS-1

Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.) TS-2

Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (M.T.O.K.) TM-1

Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.) TM-1

Bütün öğrencilere girecek oldukları sınavlarda başarılar dileriz.....

ÜNYE FEM DERSHANESİ REHBERLİK

SERVİSİ

YÜKSEL GÜMÜŞ




Bu haber 1817 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI