Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


İKRARDER’DEN BİRLİK-BERABERLİK İFTARI
İkrarder (Alevi, Bektaşi, Eğitim ve Kültür Derneği) Muharrem ayı olması münasebeti ile birlik ve beraberliğe vurgu yapmak için iftar açma programı düzenledi.

İKRARDER’DEN BİRLİK-BERABERLİK İFTARI



İkrarder (Alevi, Bektaşi, Eğitim ve Kültür Derneği) Muharrem ayı olması münasebeti ile birlik ve beraberliğe vurgu yapmak için iftar açma programı düzenledi.

Oruç açma programında ilk olarak lokma duası yapıldı. Ardından, oruçlar açıldı. Programın açılış konuşmasında İkrarder’in başkanı Alparslan Beşli;

“Muharrem Matemi, Kerbela şehitlerini anma ve oruç açma programımıza hoş geldiniz. 8 Mayıs 2013 tarihinde faaliyetlerine başlayan İkrar Alevi, Bektaşi Eğitim ve kültür Derneği'miz,  Ülkemizdeki alevi, Bektaşi Kültürü başta olmak üzere Anadolu kültürlerinin yaşatılması ve tanıtılması doğrultusunda sosyal ve kültürel çalışmalar yapmak, yapılan çalışmaları desteklemek, ihtiyaç sahibi insanlarla bu insanlara yardımcı olmak isteyen insanlar arasında köprü görevi yapmak amacı ile kurulmuştur.

İkrar, Arapça kökenli bir kelimedir ve “şaklamayıp doğru şekilde söyleme, açıkça söyleme, bildirme, benimseme, onama, kabul, tasdik, söz vermek” anlamına gelir. Kelime olarak günlük dilde kullanımı bu şekilde olmakla beraber biz Aleviler için ikrar kelimesinin /kavramının anlamı daha da derindir. Aleviler için ikrar demek; Alevilik yoluna girmenin Aleviliğe bağlı olmanın bu yolu layıkıyla sürdürmenin adıdır. Bizler bugün acılarımızın ortak olduğunu ifade etmek, Hacı Bektaşi Veli’nin söylediği zamanın “bir olma, diri olma” vakti olduğunu göstermek adına bir araya geldik. Katılımınızla bizleri onurlandırdınız. Burada cem olmakla gördük ki, asırlar önce Hacı Bektaş Veli’nin çağrısı bugün burada karşılık buldu. Katılımınız için hepinize çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Koşan; “Hangi topluluk olursa olsun. Herkes bizim kardeşimizdir.”

Programa konuşmacı olarak katılan Eğitimci Ali Muhmani Koşan, konuşmasına Hz Hüseyin, Ehlibeyt ve Kerbela hakkında bilgiler vererek başladı.   Eğitimci Koşan, “Muharrem Ayı geldiğinde acımız katmerlenir.

Kerbela’da yaşanan sıkıntıları kendi sıkıntımız sayar, kendi bedenlerimizde yaşamaya çalışır, dizlerimizi döveriz. Muharrem Ayı’nda kah Hz Hüseyin oluruz, kah Fatıma oluruz. Fikren ve zikren Hz. Hüseyin gibi oluruz. Kerbela; acının, kanın, yüreklerden ince ince sızladığı bir mekândır. Kerbela’yı yüreğinde yaşayanların yürekleri, gönüllerde yaşayanların gönülleridir. Hz Hüseyin, Allah aşkından yanan birisidir. Babası Hz. Ali, Hak için gözlerini bile kırpmadan canlarını feda eden pehlivanlardır. Hz Ali Allah’ın Arslanı lakabını boş yere almamıştır.  Evet ağlayacağız; Ama bugün buradan ne ders çıkartacağız. Hangi topluluk olursa olsun. Herkes bizim kardeşimizdir. Onlarla dost olmalıyız. Yezid, Dünya uğruna, hak-hukuk tanımadan peygamber soyundan gelen Hz Hüseyin’i katletmiştir. Düşüncelerimiz, Yezid’in düşüncesinin yanından bile geçmemelidir. Her Perşembeyi Cumaya bağlayan gözyaşlarımız inşallah onlarla aynı yere akmıştır. Hz Hüseyin şehit olduğunda 56 yaşındaydı. Bizler Hz Hüseyin’i çok sevdiğimizi iddia ediyoruz. Seviyoruz da. Hz Hüseyin’in hayatından 10 gününü bile bilmiyoruz. Bu çok büyük bir eksikliktir. Onu çok iyi okumamız ve çok iyi anlamamız lazımdır. Hz Hüseyin şehit edildi. Ama kazanan Hz Hüseyin ve Ehlibeyt’i oldu. Bugün burada Hz Hüseyin diyoruz. Yezid demiyoruz. Çocuklarımıza Hüseyin ismini veriyoruz. Ama Yezid diye o günden sonra isim verilmiyor. Değerli canlar, onu ve ehlibeyti çok iyi okumalı, çok iyi anlamalıyız. Orucunuz kabul olsun. Ayınız mübarek olsun.”  Şeklinde konuştu.

KAYMAKAM DEMİR: Hiçbir zaman o zalimlere fırsat vermemek lazım.

Programda konuşan Ünye Kaymakamı Mustafa Demir birlik ve beraberliğe vurgu yaparak; “Konuşmacı arkadaşımın sözlerinden birkaç not aldım. Hiçbir zaman o zalimlere fırsat vermemek lazım. Onlar fırsat bulduğu her zaman boş durmayacaklardır. Bakın şurada çok güzel bir tablo var. Herkes birliğin ve beraberliğin ne güzel bir şey olduğunun farkındadır. Birlik ve beraberlikte hep bereket vardır. Geçenlerde Yeşilkent’e gittim. Oranın Ballık Köyü’nde yeni yapılan cem evi var. Çok da güzel düşünülmüş. Onlara ben de bir fikir verdim. Orada tarihi bir camii var. Yeni yapılan o cem evinin o tarihi camii yanında olmasını önerdim. İkisi bir kampüs şeklinde güzel olacağının düşüncesindeyim. Bu katılımınız, birlik ve beraberliğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Programa Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, Muhtarlar Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, birim amirleri, mahalle muhtarlarından bazıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.




Bu haber 1718 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI