Reklam
Bugun...
Reklam
Advert
Kendisi KURTULMUŞ, Ünye’yi UNUTMUŞ…


Meral Korkmaz Bence...
meralkorkmazz@gmail.com
 
 

12 Yıl, önceki iktidar döneminde, 12 yılı da son iktdar döneminde olmak üzere toplam 24 yıldır Ünye’ye yapılması hayal edilen Organize Sanayi gerçekten hayal olarak kalıyor mu?

Son 3 yılda daha da ivme kazanan Organize Sanayi, oldu-oluyor derken engellere takılıp tepe-taklak oldu.

Tüm esnafın ve Ünyeli’nin son umudu olan Organize Sanayi ile ilgili yer sorunu yaşanıyor denildi; Sanayi alanı olan o bölgenin tarım arazisi olması gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı alındığı söylendi. Hatta seçimler sonrasında bir açıklama yapan Sayın Belediye Başkanımız ahmet Çamyar ve Ak Parti İlçe Başkanı Adem Çalık ile birlikte yaptıkları basın toplantısında, “Bu karar Ünye’ye Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını belki biraz geciktirebilir, ancak asla dönüş yok”demişlerdi.

Sayın Ahmet Çamyar, Ünye’de organize sanayiye karşı olan, Ünye’de hizmete karşı olanların, sanki göbek atarcasına organize sanayi  gelmiyor havasına girmesinin bir esperisi yoktur. Eğer buradan olumsuz bir karar çıkar ise Büyükşehrimiz stratejik plan hazırlığını yapmaktadır. O bölgeyi yine sanayi bölgesi ilan etmek suretiyle biraz gecikmeli de olsa kaldığımız yerden biz devam ederiz.”demişti.

Başkanımızın temennisi Organize Sanayinin yapılması yönünde elbette… Durdurma kararı alınsa bile, Büyükşehrin bu konuya sahip çıkacağını savunmuştu. Ama nerden bilebilirdi ki, işinin boyutunun bu denli değişeceğini…

2011-2013 20 Şubat rapor analiz-sentez plan açıklama raporu açılarak karara bağlandığı söylenmişti. Artık tek sorun, kamulaştırması yapılan bu araziye yapılacak ödemeydi.

Ünye Kaymakamı Mustafa Demir 6. Ayda Organize Sanayi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına para talebinde bulundu.

Tam da bu olaylar yaşanırken, Temmuz ayında Bakan Fikri Işık, Ordu ve Ünye’yi ziyaret etti. Bakan Işık’ın eşliğinde Ordu valiliğinde yapılan oturumda, Ordulu milletvekillerinin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile Birlikte Ünye Ticaret Odası Başkanı Durmuş Zor’un da katılımıyla Ünye Organize Sanayi konusu gündeme getirildi. Milletvekillerinin konuya duyarsız kaldığı söylemlerinin yapıldığı oturumda,  cesaret göstererek Sanayinin açılması konusunda Bakan Işık’tan destek istediklerine dile getiren Durmuş Zor’un dışında hiçbir vekil ya da Başkan, konuya ilişkin bir ısrar ya da talepte bulunmadığı biliniyor. Organize sanayinin açılması konusunda araziye ödenecek bedelin haricinde bir engel bulunmadığının söylenmesi üzerine Bakan Işık’ın “Bütün mahkemeleri kazansanızda paramız yok” dediği iddia edildi ve o günden sonra da bu konu bir daha gündeme getirilmedi zaten…

İlk taksitin Ekim ayında(yanlış hatırlamıyorsam..) yatırılması gerekiyordu. Aksi takdirde para yatırılmaz ise,  Organize Sanayinin açılması umudunun biteceği söyleniyordu; Ve nitekim de öyle oldu.

Şimdi bir değerlendirme yapalım!

1-800 dönüm üzerine kurulması planlanan sanayinin, 220 dönümü mahkemelik olmuştu. 600 dönüm üzerine yapılması hesaplandı. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin zamanında 2,5 trilyon karşılığında 56 dönümlük yer kamulaştırılmıştı. Sanayi açılmazsa kamulaştırılan 56 dönümlük arazinin akıbeti ne olacak?

2-Devlet olarak mali sıkıntı yaşamadığımızı söyleyen hükümetin Bakanı nasıl olur da hükümete tezat olarak “kamulaştırma yapacak paramız yok”der?

3- Ünye’den %58 oy alan iktidar partisi mensupları ve milletvekilleri Ünyeliye karşı aldıkları %58’lik oyun karşılığında neden sessiz kalmıştır?

4- Olumsuz bir durumda Ordu Büyükşehrin bu konuya ilişkin strateji belirlecek denildi. Daha olumsuz ne olabilir ki büyükşehirin faaliyete geçebilmesi için?

5-Bir Giresun Organize Sanayi’ne 500 dönüm için 43 milyon(trilyon)lira ödenebiliyorsa, aynı miktar Ünye’ye neden ödenemiyor?

6-Ordu ve Fatsa’da ikincisinin yapılması planlanıyorsa, Ünye neden ilkini yapamıyor?

Şimdi tek umudumuz 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Başbakan yardımcısı seçilen Ünyeli hemşehrimiz Numan Kurtulmuş…

Numan bey, Ünye’yi hep uzaktan takip etti. Ünye’ye geldiğinde her ne kadar  Ünye’nin her zaman kendisinde farklı bir yeri olduğunu ve Ünye’nin özel bir yer olduğunu söylese de bunu çok fazla hissettiremedi.

Başbakan’a (şimdiki Cumhurbaşkanı) en yakın isim oldu. Bürokrasinin hep içindeydi. Sayın Numan Kurtulmuş, devletin zirvesine çok yakın yerde bulunuyor. Umuyorum Numan bey, Ünye’yi cezalandırırcasına kaderine bırakanlara inat, birşeyler yapar da, Ünye’nin kaderini ve geleceğini değiştirecek olan bu güzel yatırımın yapılmasına önayak olur.

Aksi takdirde,  Başbakan yardımcısı olunca kendisi KURTULMUŞ, Ünye’yi UNUTMUŞ dedirtmekten başka bir isim yapamayacaktır.



Bu yazı 7640 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI