Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


Ünye’de İlk Kez Oldu
Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi, Ünye de bir ilki gerçekleştirdi.

Ünye’de İlk Kez Oldu

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi,  Ünye de bir ilki gerçekleştirdi.

Beyin ölümü gerçekleşen hasta Hacı Ali IŞIK’ın organlarının bağışlanması için aileyi ikna etti ve beş kişiye umut ışığı oldu.

Akkuştan 112 nakil ambulansı ile Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi acil servisine getirilen Hacı Ali IŞIK Çakırtepe Hastanesi Yoğun Bakım Servisine kaldırıldı. Yoğun Bakımda yatarken durumu kötüleşen hasta Hacı Ali IŞIK’ın yapılan tüm müdahalelerle ve çabalara rağmen beyin ölümü gerçekleşti.  Beyin ölümü gerçekleşen hasta organ bağışı için donör adayı olmasından dolayı Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm.Dr.  Musa Yılmaz ACAR tarafından ailesine ve yakınlarına bilgi verildi.  Hastanenin ve Doktor Musa Yılmaz ACAR’ın çabaları ile ikna olan aile hayatını kaybeden Hacı Ali IŞIK adlı hastanın organlarını bağışlama kararı aldı.

Ailenin organ bağışında bulunması üzerine çok acil organ nakli koordinasyon ekibiyle irtibata geçen Çakırtepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm.Dr.Musa Yılmaz ACAR gerekli işlemleri ivedilikle gerçekleştirdi.

Organların nakli yapılabilmesi için uygun hastaların bulunmasının ardından 13 Kasım Perşembe gecesi Karadeniz Teknik Üniversitesinden gelen  Doç. Dr. Serdar TOPALOĞLU başkanlığındaki nakil ekibinin yaptığı cerrahi işlemlerle organlar başarıli bir şekilde Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi ameliyathanesinde ve hastanenin sağlık personellerinin çabaları ile  alınarak, hızla nakil bekleyen hastalara nakil yapılmak üzere gönderildi. Hastanın göz korneaları ise Çakırtepe Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ufuk ERCAN tarafından alındı. Hayatını kaybeden Hacı Ali IŞIK’ın yakınlarının büyük bir duyarlılık göstererek yapmış oldukları bu bağış sayesinde; iki görmeyen göze ışık, hayatı diyaliz makinasına bağımlı olan iki kişiye hayat ve ölmek üzere olan karaciğeri bitmiş  bir hastaya yeni bir yaşam umudu oldu.

Yapılan organ bağışı ile ilgili bir basın açıklaması yapan Çakırtepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Musa Yılmaz ACAR ve Başhekim (Göz Hastalıkları Uzmanı) Op.Dr. Ufuk ERCAN şunları kaydetti

Basın açıklamasında ilk konuşmayı yapan Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Musa Yılmaz ACAR şöyle konuştu ‘  değerli basın mensupları göstermiş olduğunuz ilgi ve hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum. Ölüm üzücü bir olay ve ne yazık ki hastamız Hacı Ali IŞIK ta geldiğinde genel durumu maalesef kötüydü ve bilinci kapalıydı. Tüm uğraşlarımıza rağmen hastamızı kurtaramadık ve beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümünün gerçekleştiğine dair tüm testlerin büyük bir titizlikle yapıldığının altını çizmek istiyorum. Beyin ölümü gerçekleştiğine dair tüm testler ve yardımcı testler yapılarak, diğer hekim arkadaşlarımızın da onayı ile karar verilmiştir.  Beyin ölümü gerçekleşen hasta tıbben ölüdür.  Halkımız bunu karıştırıyor.  Beyin ölümü farklıdır bitkisel hayat farklıdır. Bitkisel hayatta kişi çok nadir de olsa geri dönme şansı vardır.

Ancak beyin ölümünde böyle bir şans yoktur.  Bu hastaları 48 ile 72 saat içinde kaybediyoruz. Bu olayda da hastamızın beyin ölümü gerçekleşmiş ve ailesi ile şahsım tarafından görüşülmüştür.

 

Hasta yakınlarından organ bağışı ile ilgili fikirlerini sorduğumuzda doğal olarak biraz mesafeli yaklaştılar.  Bizlerin de çabaları ile aradan bir saat geçmeden duyarlı ailemiz organları bağışlama kararı aldı. Bizler de hiç vakit kaybetmeden Organ Nakli Koordinatörlüğü ile irtibata geçtik. Gerekli tüm işlemler yapıldı ve Perşembe gecesi saat 12:00’da Trabzon KTÜ sinden gelen Doç Dr. Serdar TOPALOĞLU ve ekibi hastanemizin ameliyathanesinde, kendi sağlık personelimizin de desteği ile başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Hastanın kornealarını da  hastanemiz başhekimi ve göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ufuk ERCAN’ operasyonla aldı. Sabaha karşı saat 16:00 gibi organlar alındı ve hiç vakit kaybetmeden umutla bekleyen hastalara nakil için gönderildi. Ben her şeyden önce acılı aileye sabırlar diliyorum, onlara sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.  Hayatını kaybeden Hacı Ali IŞIK’a Allahtan rahmet diliyor mekanı cennet olsun diyorum. Bu aile sayesinde görmeyen iki göz ışıkla buluşacak, hayatı diyalize bağlı yaşayan diyaliz hastası iki kişi makinadan kurtulacak ve normal yaşantısına dönecek, acil karaciğer bekleyen bir hastamızın hayatı kurtulacak. Bundan büyük mutluluk yoktur herhalde diye düşünüyorum. Son olarak tüm insanlığı organ bağışında duyarlı olmaya çağırıyorum. Hiç unutmam Samsunda ihtisasımı yaparken yoğun bakıma 13 yaşında bir kız çocuğu geldi.  Beyin ölümü gerçekleşen çocuğun ailesi organlarını bağışladı. Bizler sorduk nasıl böyle bir karar aldınız , inanın bir ay önce çocuğun içine doğmuş olsa gerek, ailesine ben ölürsem organlarımı bağışlayın demiş. O çocuğun o yaşta gösterdiği duyarlılığı bizler neden göstermeyelim. Sözlerimi bitirmeden önce Trabzondan gelen Sn. Doç. Dr. Serdar TOPALOĞLU ve ekibine, başhekimimiz sn. Ufuk ERCAN’a ameliyathane personellerimize ve tekrar bağışta bulunan kıymetli ailemize sonsuz teşekkür ediyorum’ şeklinde konuştu.

Basın mensuplarına açıklama yapan Çakırtepe Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ufuk ERCAN ise şu ifadeler yer verdi.‘ yapılan bu bağış Ünye de bir ilktir inşallah bundan sonra da böyle bağışlar olacaktır ve insanların umutları yeniden yeşerecektir. Tabi bu tür durumlarda zamanla yarışıyorsunuz. Aileyi ikna edeceksiniz, bağışta bulunulursa ivedilikle koordinasyonu sağlamanız gerekecek  bu nedenle burada göstermiş olduğu çabalarından dolayı doktorumuz Musa beye ve ekine çok teşekkür ediyorum. Hayatını kaybeden hastamızdan karaciğer, böbrek ve kornealar alındı ve acil organ bekleyen hastalara ulaştırıldı. Böylece diyaliz makinasına bağlı yaşayan iki kişi bağışlanan  böbrekler sayesinde kurtulacak artık günlük her işlerini diğer insanlar gibi yapabilecek ve normal hayata dönebilecekler, karaciğer hastalarının yaşam süreleri çok kısıtlıdır. Neredeyse geri sayıma geçen bu hastalar için yeni bir hayat oldu bu bağış,  görme problemi olan iki kişi artık hayata çok daha farlı ve anlamlı bakacak. Sonuç olarak bunların örnek olması ve bu tür bağışların sayısının artması lazım.  Ülkemizde organ bekleyen çok fazla insanımız var. Kendilerini mutlak sona doğru hazırlayan bu insanlara tek çare organ bağışıdır. Artık bu operasyonların yapılması çok daha kolay.  Türkiye de tıbbın geldiği bu noktada ne cihaz, ne ekipman hiçbir sıkıntımız yok. Tek eksik organ. Onun için daha duyarlı olucaz, basın bu tür haberlere daha çok yer verecek, farkındalık yaratacak ve mutlu nesiller yetişecek. Sözlerime son verirken hayatını kaybeden hastamız Hacı Ali IŞIK’a Allahtan rahmet kederli ailesine başlığı diliyorum. Böylesine örnek bir davranışı gerçekleştirdikleri için organ bağışında bulunan değerli ailemize, operasyonu gerçekleştiren ekibe ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’ şeklinde konuştu.




Bu haber 2710 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI